Nem minden fehérje egyforma -
a kutyatápok esetében az emészthetőség és a hasznosíthatóság a fő!
A természetben a fehérjék (proteinek) sok különböző fajtája fordul elő: a táplálékban megtalálható fehérjéket származásuk szerint állati és növényi fehérjékre osztjuk fel. Mindkét fajta aminosavakból épül fel.
A legfontosabbak az esszenciális aminosavak, mert ezek szükségesek a test anyagának felépítéséhez és fenntartásához, és ezeket a kutya saját maga nem tudja felépíteni.
Az aminosavak a szervek és a szövetek legfőbb szerkezeti elemei. A fehérjék ezen kívül enzimek, hormonok és antitestek is lehetnek.
Nem csak a fehérje mennyisége, hanem a minősége, ezáltal az aminosavak összetétele, is fontos szerepet játszik. Egy cipőtalp például nyers proteinből áll, a kutya azonban nemigen tudná táplálékként hasznosítani.
A csontok esetében a hasznosítható fehérje aránya 33%, ezzel szemben a friss hús (amely a
Platinum kutyatápok fő alkotórésze) 98% hasznosítható fehérjét tartalmaz.
Minél jobb minőségű egy fehérje, annál kevesebbet szükséges adni belőle a kutya részére. Ezen kívül a magas minőségű fehérjék lebontása az anyagcserét sem terheli meg olyan nagymértékben salakanyagokkal (anyagcsere-melléktermékek), mivel az esszenciális aminosavak már kis mennyiségű fehérjével is megfelelő mennyiségben jutnak a szervezetbe.
A magas minőségű fehérjék esetében az emésztés nagyrészt már a vékonybélben lezajlik, és az egyes alkotóelemek a bélből a véráramba kerülnek.
A kevésbé jól hasznosítható fehérjék igen nagy része továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott élő mikroorganizmusok bontják le azokat. Eközben gyakran gázok keletkeznek, amelyek emésztési problémákat és puffadást okozhatnak.
A kutya számára az állati fehérje jobban hasznosítható, mint a növényi proteinek, mivel annak aminosav-összetétele jobban hasonlít a szervezet saját fehérjéinek összetételére.
Minél jobban hasonlít a táp aminosav-mintázata az állat szervezetében jelen lévő fehérjék mintázatához, annál hatékonyabban tudja azt hasznosítani az izmok felépítéséhez és más fontos feladatokhoz – és annál magasabb azok biológiai hasznossága.
A táplálékban fellelhető fehérjék minőségét 2 fontos tényező alapján értékeljük:
- Emészthetőség: Az etetés szempontjából mindenekelőtt a bélcsatornában történő minőségi átalakulás fontos, azaz, hogy a felvett táplálék mekkora része tud a bél falán keresztül felszívódni.
- Biológia hasznosság: a fehérje annál magasabb minőségű, minél több saját anyagot tud belőle felépíteni a szervezet.
Az első osztályú és fajtának megfelelő kutyatáp előállításának művészete abban rejlik, hogy a kutya részére a lehető legjobb minőségű fehérjeforrást biztosítsuk az optimális tápanyagfelvétel és hasznosítás érdekében.
A tápnak aminosav-szerkezetüket tekintve magas biológiai hasznosságú, ideális fehérjéket kell biztosítania, melyek úgy egészítik ki egymást, mint egy mozaik darabkái.
Az egyedi gyártási eljárás, valamint a kiváló minőségű alapanyagok segítségével a PLATINUM-nak sikerült olyan kutyatápot kifejlesztenie, amely optimálisan megfelel ezeknek az elvárásoknak.